Üle 31 aasta kogemust
Select Page

Betoonkividest ja plokkidest müüritise ja sillutise hooldamise juhend

Peale ehitise valmimist ei nõua betoonkividest müüritised ja sillutised erilist hoolt. Arvestada tuleks pinna poorsust ja seda, et tegu on „hingava” ehitusmaterjaliga.Soovitame jälgida järgmisi nõuandeid:

  1. Sillutise või fassaadi pinnale tekkinud soolade mahapesuks võib kasutada 3 – 5%-list happelahust, tutvudes enne töid juhendiga “Eflorestsentsist” ja ohutute töövõtetega hapete kasutamisel. Sobivad ka samad kemikaalid, mis kohvikannust katlakivi eemaldamiseks kui neid lahustada vees õige kanguseni.
  2. Enne kivipinna kemikaalidega töötlemist veenduda nende sobivuses kivipindade töötlemiseks.
  3. Puhastusvahendeid kasutada õiges vahekorras lahustajaga( tihti on selleks vesi).
  4. Enne pinnakihi pesemist vees lahustuvate vahenditega tuleks poorne pind niisutada puhta veega, mis takistab kemikaalide imbumist sügavamale ja muudab valesse kihti sattunud lahuse lahjemaks.
  5. Vältida survepesu ja mehaanilise puhastamisega kivipinna lõhkumist.(Näit. survepesuriga liiga pinna lähedale tulles jäävad joast seinale jooned, samuti tugevate metallesemetega jäävad seinale kriimustused).
  6. Värvide, õli jms. eemaldamiseks soovitame kasutada spetsialistide abi õige tehnoloogia valikuks. Kindlasti tuleks tugevate kemikaalide toimet proovida väikesel proovipinnal.
  7. Müüritise värske väljanägemise säilimiseks soovitame hoida korras vihmavee-torud ja veeplekid, mis takistavad vee pidevat voolamist mööda kivipindu. Pidev vee valgumine pinda mööda toob kaasa soolade väljauhtumise (eflorestsents) ja samblike ning vetikate tekkimise pinnale, samuti vähendab see kivikonstruktsioonide eluiga (karboniseerumine,läbitud külmutustsüklite arvu kasv).
  8. Pinna veeimavuse vähendamiseks võib kasutada hüdrofobisaatoreid (ahendavad pinna poore, jättes väljapääsutee aurule), mis muudab tihti määrduva või märguva pinna kergesti pestavaks või vett-tõrjuvaks.
  9. Pinna värvimiseks kasutada ainult kivi- ja krohvipindadele mõeldud värve ja võõpasid.
  10. Sillutiste puhul tuleb arvestada, et suurte puude all ja kohtades kuhu ei paista päikest on sambla või vetikate tekkimine kivi pinnale soodustatud, samuti kohtades kuhu voolab peale räästavesi või kus püsivad veeloigud. Sillutise värvi tuhmistab või muudab pinnakihis olev tolm ja sool, kriimustused jms.

Ülaltoodud nõuannete järgimine aitab kaasa kivikonstruktsioonide hea väljanägemise ja heade tehniliste omaduste säilimisele mitme inimpõlve jooksul ja hoiab kõrgel Teie tehtud investeeringu väärtust.

Tekkivate probleemide korral võite ühendust võtta kivide või plokkide valmistajaga parima lahenduse leidmiseks.